Якщо ви хочете підтримувати комфортну температуру в приміщенні, навіть, в спеку, тоді встановлення системи кондиціонування – ідеальне рішення. Але як вибрати, що саме підходить під ваші потреби?

Спершу потрібно розуміти, на який об’єкт потрібен кондиціонер та який тип цього приміщення. 

Опираючись на ці два фактори виділяють:

  1. Побутові кондиціонери (RAC), призначені для площі до 100 кв.м. Як правило, їх потужність 1,5-8 кВт. Це можуть бути як спліт-системи, так і моноблочні установки.
  2. Напівпромислові (PAC), група, яка включає всі види спліт-систем потужністю понад 8 кВт. Найпопулярніші кондиціонери з потужністю 10-15 кВт, які обслуговують площу до 400 кв.м.
  3. Промислові кондиціонери (Unitary) – це складне обладнання з розширеним функціоналом, потужність якого понад 20 кВт, такі як мультизональні VRV і VRF системи, системи центрального кондиціонування, системи чиллер-фанкойл, прецизійні, шафові і інші типи кондиціонерів.

А тепер розберемося більш детально у видах кондиціонерів. За конструкцією кондиціонери можна розділити на 2 типи: моноблочні системи та спліт-системи. 


До моноблочних кондиціонерів відносять:

  1. Віконні кондиціонери – монтуються на вікні або ж на тонкій стіні, таким чином, щоб задня частина конструкції виходила на вулицю. Раніше такий вид кондиціонерів був популярний за рахунок низької ціни та легкого монтажу, проте зараз через ряд недоліків ці кондиціонери втратили свою популярність.

     
  2. Мобільні кондиціонери – також моноблочне обладнання невеликих розмірів, яке користувач може самотужки встановити в приміщенні. Потрібно тільки через вікно або отвір в стіні провести канали відводу повітря. Але такі конструкції доволі вартісні та шумні, а також їх потужність дуже мала.

Спліт-системи – це найбільш поширений тип кондиціонерів. Вони складаються з двох блоків – зовнішнього і внутрішнього, які з’єднані між собою. Спліт-системи бувають різних типів:

  1. Настінний кондиціонер – внутрішній блок встановлюється у верхній частині стіни, поряд з вікном, а зовнішній під вікном. Це найпоширеніший і найдоступніший по ціні тип спліт-систем, який розрахований на приміщення від 15 до 100 кв.м.

  2. Касетний кондиціонер – встановлюється за підвісною стелею, що дає можливість сховати внутрішній блок. За допомогою своєї конструкції такі кондиціонери можуть охолоджувати декілька приміщень. Також, їхньою особливістю є те, що вони можуть виконувати функцію вентиляції.

  3. Канальний кондиціонер – встановлюється під підвісною стелею, також, як і канальний. Але за рахунок своєї конструкції практично непомітний (на виду тільки декоративні решітки) та рівномірно розприділяє потік повітря в чотирьох напрямках, що в свою чергу дозволяє охолоджувати великі приміщення.

  4. Колонний кондиціонер – має великі габарити і використовується тільки там, де потрібне потужне охолодження. Ці системи потребують великої площі, оскілки створюють сильний потік холодного повітря.

  5. Настельна/підлогова спліт-система – альтернатива касетним кондиціонерам, якщо відсутня підвісна стеля. Обладнання встановлюється на підлозі або ж на стелі. Ця конструкція дозволяє рівномірно розподіляти охолоджене повітря по приміщенню і уникати попадання прямого потоку на людей. Такий кондиціонер може успішно застосовуватися для охолодження приміщень складної форми, що не мають підвісної стелі.

  6. Мульти-спліт системи – за принципом схожий на настінний кондиціонер, проте до одного зовнішнього блоку можна під’єднати від 2 до 5 внутрішніх блоків. При цьому блоки можуть бути як різної потужності, так і різного виду. Ця система дозволяє берегти екстер’єр, але є суттєвий недолік – якщо зовнішній блок виходить з ладу, перестають працювати всі внутрішні блоки.

  7. Інверторні спліт-системи – система працює так, що після охолодження приміщення до потрібної температури потужність автоматично зменшується і підтримується стала температура. Це дозволяє уникнути ввімкненню/вимкненню компресора та двигуна, що в свою чергу дозволяє збільшити термін експлуатації обладнання.

Сучасні системи кондиціонування – це зручне та функціональне обладнання, яке дозволяє охолоджувати, а деякі навіть підігрівати, осушувати чи зволожувати приміщення. Тож, якщо ви ще в роздумах чи потрібен вам кондиціонер – ми гарантуємо, що з ним життя точно стане комфортнішим. Обирайте свій ідеальний просто зараз!